The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

Shopping

På Black Friday uppmanas vi att konsumera mer än vanligt. Det har skapat debatt på svenska opinionssidor.

Aktuell debatt

Black Friday skapade debatt om klimatkolonialism och fattigdom

Ligger det klimatkolonialism bakom svenskars konsumtion? Eller är det i själva verket fattigdom som orsakar utsläpp? Det är frågor som debatterats i samband med Black Friday och FN:s klimatmöte i Madrid. Dessutom har Sveriges militära insatser i Irak och den nya EU-kommissionen diskuterats.

Förra veckan släpptes en rapport från statistikmyndigheten SCB som visar att svensk konsumtion starkt bidrar till utsläpp i andra länder. Debattörerna Max Jonsson och Linda Boodh menar att det är ett uttryck för kolonialism när utsläppsintensiva länder får skulden för utsläpp orsakade av konsumtion i västvärlden.

”De svenska konsumtionsbaserade utsläppen är mycket högre än de territoriella utsläppen. Det gör det svårt att upprätthålla bilden av det välutvecklade, gröna och rena väst, som gärna svartmålar länder som Kina och Indien”, skriver Max Jonsson och Linda Boodh i ETC.

Svenska Dagbladets gästskribent Jonas Hellman tycker tvärtom att det är fattigdomen som är grundorsaken till föroreningarna från utsläppsrika länder.

”Många av miljöproblemen kan kopplas till den ekonomiska tillväxten, men det är fattigdom som leder till att hälsa och miljö inte prioriteras”, skriver Hellman.

Till skillnad från klimataktivisterna som demonstrerade mot konsumtion på Black Friday skriver Eva Franchell i Aftonbladet att klimatfrågan ligger i händerna på världens politiska ledare. Därför ska den enskilde individen som önskar köpa en billig tröja slippa klimatångest.

Avslöjandet att Iraks försvarsminister, Najah al-Shammari, misstänks för bidragsbrott och folkbokföringsbrott i Sverige har skapat debatt om Sveriges militära insatser i Irak. Sydsvenskans ledarredaktion skriver att regeringen är på rätt linje och menar att det bara finns negativa konsekvenser med ett svenskt tillbakadragande.

Statsvetaren Samar Alak är däremot besviken på regeringens agerande gentemot Irak.

”Det minsta Sveriges statsminister Stefan Löfven kan göra är att uttala sig om upproret i Irak samt att fördöma mördandet av dessa unga människor som tagit sig ut till gatorna för att demonstrera fredligt”, skriver Alak i Dagens ETC.

I veckan valdes också en ny EU-kommission under ledning av Ursula von der Leyen. I Göteborgs-Posten är fyra moderata Europaparlamentariker positiva till Von der Leyens program, men kräver omsättning av intentionerna i praktiken. I kontrast skriver Malin Björk, Europaparlamentariker för Vänsterpartiet, i Aftonbladet att kommissionen präglas av låga klimatambitioner, abortmotstånd och högernationalism.

 

Ett urval av den senaste veckans ledar- och debattartiklar om Sveriges roll i världen:

Miljö och klimat

Klimatkolonialism bakom svenskarnas konsumptionsutsläpp
Max Jonsson och Linda Boodh, Dagens ETC

Den största miljöboven är fattigdomen
Jonas Hellman, Svenska Dagbladet

Nej, Greta Thunberg kan inte rädda världen
Eva Franchell, Aftonbladet

Att klimatdemonstrera – en ren nödvändighet
Vinus Dubhashi Tiger m.fl., Dagens ETC

Klimatprotester inte alarmistisk populism
Per Adman och Johan Wejryd, Svenska Dagbladet

Irak

Bidrag här. Ministerpost där. Hur är det möjligt?
Ledarredaktionen, Sydsvenskan

Sverige står inte utanför det som händer i Irak
Samar Alak, Dagens ETC

EU-kommissionen

Jag röstar nej till nya EU-kommissionen
Malin Björk, Aftonbladet

Så bör den nya kommissionen hantera EU:s samhällsproblem
Tomas Tobé m.fl., Göteborgs-Posten

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här:

Hjälp oss att förbättra Utvecklingsmagasinet

Svara på vår enkät så att vi kan fortsätta driva och utveckla vårt digitala magasin. Det tar bara ett par minuter att svara på enkäten.

Den som vill kan också lämna sin e-postaddress för chansen att vinna en fuffig goodie-bag!

Starta enkäten