The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

Aktuell debatt

Vecka 9: Barns rättigheter i fokus

Under den gångna veckan har barns rättigheter debatterats. DN:s granskning om internationella adoptioner var inne på sin andra vecka och OmVärlden tog upp regeringens agerande kring de svenska barn som lever i fångläger i Syrien. Sverige som humanitär stat har ifrågasatts samtidigt som problem med auktoritära regimer har diskuterats.

60 000 barn från mer än 100 länder har adopterats till Sverige enligt Dagens Nyheter. Tidningens granskning avslöjar fall där barn har blivit bortförda från sina föräldrar till barnhem eller stulna på BB. Nu är alla svenska partier eniga om att en utredning kring adoptioner till Sverige mellan 1960- och 1990-talen måste göras.

I DN debatt drar Jörgen Huitfeldt paralleller mellan Sveriges misslyckande i förhållande till adoptionerna och Sveriges självbild som humanitär stormakt. Sverige är ett av de länder som ger mest pengar till FN-systemet trots att det är korrupt och ineffektivt, skriver Huitfeldt. När strävan efter att ses som en humanitär stormakt är större än strävan efter att fokusera på nationella problem och att ”utvärdera den konkreta effekten av det Sverige bidrar med” möjliggörs misstag som de kring adoptionerna, menar Huitfeldt.

I linje med Huitfeldts bild av Sverige betonar debattörer från organisationen Repatriate the Children i OmVärlden det faktum att Sverige har placerats på en ”skamlista” av FN:s råd för mänskliga rättigheter. Orsaken är ”bristande hantering av situationen med familjerna i utomrättslig fångenskap i nordöstra Syrien”. Runt 50 svenska barn och deras mammor har tillbringat flera år i fångläger. ”Att låta svenska medborgare vara frihetsberövade utan en tidslinje är inte hållbart eller rättssäkert”, skriver debattörerna och ifrågasätter den svenska regeringens löfte om att alla barn ska ha rätt till en trygg uppväxt. Bilden av Sverige som en humanitär stat brister.

Utöver Sverige har Saudiarabien fått ta emot kritik under den gångna veckan. I Dagens ETC skriver Amrit Singh, jurist vid Open Society Justice Initiative, om mordet på journalisten Jamal Khashoggi 2018. Efter att Joe Bidens administration publicerat en rapport om mordet finns nytt hopp om att ställa Saudiarabiens kronprins till svars. Singh uppmanar omvärlden att sluta sälja vapen till Saudiarabien och att införa finansiella sanktioner och reseförbud mot Saudiarabiens kronprins och alla andra som bär ansvar för mordet. Om det internationella samfundet inte vidtar åtgärder mot den saudiska regeringen skulle det bana vägen för andra ”auktoritära regeringar att ostraffat fortsätta mörda och förfölja oliktänkande personer”, menar Singh.

Att ställa auktoritära ledare till svars är något som under veckan har diskuterats inom EU. DN skriver att EPP-gruppen – EU-parlamentets största partigrupp som samlar konservativa och kristdemokratiska partier – den kommande veckan väntas ändra sina stadgar vilket betyder att Ungerns regerande parti Fidesz kan komma att uteslutas ur gruppen. DN:s ledarredaktion betonar att Viktor Orbán har ”fört Ungern i en obehaglig riktning” genom att bland annat ta kontroll över rättsväsendet och medier. Auktoritära ledare som Orbán ”har inte i EU att göra”.

 

Ett urval av den senaste veckans ledar- och debattartiklar om Sveriges roll i världen: 

Barns rättigheter:

”Regeringens reformer för att stärka barns rätt gäller inte alla barn”
Beatrice Eriksson, Gorki Glaser-Müller, Patricio Galvéz från Repatriate the Children, OmVärlden

Jörgen Huitfeldt: Det är dags att förpassa idén om Sverige som en humanitär stormakt till historien
Jörgen Huitfeldt, Dagens Nyheter

Alla partier eniga om adoptionerna – måste utredas
Markus Botsjö, Dagens Nyheter

Auktoritära regimer:

Orbán och Kaczynski har straffat ut sig ur EU
DN:s ledarredaktion, Dagens Nyheter

Saudiske kronprinsen måste ställas till svars för Khashoggi-mordet
Amrit Singh, Dagens ETC

Miljö och Klimat:  

Biobränsle kan vara både bra och dåligt
Jan-Erik Mattsson, Dagens ETC

Susanne Nyström: Klimatfrågan får inte bli en cool accessoar
Susanne Nyström, Dagens Nyheter

Dags för Bolund att begrava fossilfördraget
Isadora Wronski från Greenpeace i Sverige, Dagens ETC

Etiopien:

Nobelpristagarens krig riskerar att leda till folkmord
Amanch Abdi, OmVärlden

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: