Nyhet

Undantagstillstånd i Etiopien efter premiärministerns avgång

Etiopiens premiärminister Hailemariam Desalegn avgick februari 2018. Foto: UNIDO, Flickr

Etiopien har utlyst ett sex månaders undantagstillstånd efter premiärministern Hailemariam Desalegns avgång den 15 februari. Avgången kom i ett försök att dämpa protester och oro i nationen.

Den främsta orsaken till oron är att en av landets minoritetsgrupper, Tigray, har den styrande politiska makten i Etiopien och planerade att utvidga huvudstaden Addis Ababa till Oromia, minoritetsgruppen Oromos territorium. Detta skulle ge Tigray större kontroll över Oromia. Planerna övergavs men spänningen förblev. Även Amharagruppen har deltagit i protesterna mot Tigrayregeringens kontroll. De har dock mer makt än Oromofolket inom politiken, då amhariska är det språket som används vid officiella uttalanden.

Hailemariam Desalegn har varit premiärminister och ledare för det styrande partiet EPRDF (Etiopiska folkets revolutionära demokratiska front) sedan 2012 efter den tidigare ledaren Meles Zenawis död. Hailemariam uttalade i sitt avgångstal att han kommer att sitta kvar som premiärminister fram tills en efterträdare väljs. Etiopen utlyste senast undantagstillstånd i oktober 2016 varade i tio månader. Det är inte klart vem Desalegns efterträdare kommer att bli, men den nya premiärministern kommer ha i uppdrag att stilla oron och hantera att en stor del av befolkningen tycker att det politiska systemet behöver reformeras fullständigt.

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: