PeaceWorks Sweden

Placeringsort: Stockholm

Om organisationen

PeaceWorks Sweden är en intersektionell och normkritisk fredsorganisation som arbetar för ett jämlikt och rättvist samhälle där unga är organiserade och har inflytande. Detta gör vi genom att synliggöra och utmana de våldsuttryck som motverkar fred och främja olika alternativ till positiv samhällsförändring. För att uppnå detta arbetar vi med utbildning, antirasism, stöd till ungas organisering, och internationella projekt. Våra fokusområden är således:

 • Feminism
 • Antirasism
 • Global Rättvisa

Vad innebär praktiken?

Vill du arbeta med att organisera unga i frågor som rör feminism, antirasism och global rättvisa? PeaceWorks söker nu en praktikant som ska arbeta tillsammans med Föreningssamordnaren i Stockholm under våren 2023.

Du som praktikant kommer att få en bred erfarenhet och unik inblick i hur arbetet ser ut på en fredsorganisation av och för unga. Under praktiktiden kommer du även dra lärdom av de metoder som PeaceWorks använder för att implementera våra fokusområden i praktiken och utveckla verksamheten.

Exempel på arbetsuppgifter:

 • Jobba med utvecklingen av föreningsverksamheten.
 • Utforma strategier för att engagera och organisera unga i fredsfrågor.
 • Utforma och hålla i workshops inom PeaceWorks tematiska områden: feminism, antirasism och global rättvisa.
 • Planera och genomföra föreningsträffar med PeaceWorks medlemsföreningar.
 • Utföra och marknadsföra aktiviteter såsom diskussionsforum och bokcirklar.
 • Stötta och genomföra aktiviteter med PeaceWorks lokalförening i Stockholm.
 • Vara behjälplig med administrativa sysslor.
 • Sprida information om PeaceWorks på skolor och ungdomstäta forum.
 • Analysarbete inför eventuella bidragsansökningar

Som praktikant får du även mycket praktisk erfarenhet av organisationsarbete i en flexibel, intressant och ung miljö.

Önskvärd kompetens/erfarenhet

Praktiken kräver att du tycker om att ta ansvar och initiativ, är duktig på att planera och trivs med socialt såväl som administrativt arbete. Viktigt är även att du är flexibel och stresstålig då arbetsuppgifter kan variera. Uppgifterna är både självständiga och team-inriktade, vilket innebär att du bör trivas med att arbeta på båda vis.

Vidare krävs det att du delar PeaceWorks värdegrund och har relevant studiebakgrund och/eller praktisk erfarenhet. Slutligen förväntas du ha kunskap och/eller erfarenhet inom föreningslivet, samt mycket god svenska och engelska i tal och skrift.

Meriterande kompetens/erfarenhet

Internationell erfarenhet, tidigare engagemang inom andra civilsamhällesorganisationer, erfarenhet av att skriva bidragsansökningar samt kunskaper i spanska är meriterande. Kunskap inom grafisk design/media/kommunikation och WordPress är också mycket välkommet.

Övrig information

Praktiken är på heltid (20 veckor) och oavlönad. Den är förlagd till PeaceWorks kansli på Tegelviksgatan 40 (Solidaritetshuset) i Stockholm. Här arbetar vanligtvis 5 anställda och 2 praktikanter. Om nödvändigt kan resor inom landet förekomma, såväl som kvälls- och helgarbete.

En praktikantbudget erbjuder alla praktikanter en lunch ute tillsammans i månaden för att utbyta erfarenheter och tankar. Arbete under kvällar och helger kompas ut i samråd med handledaren. Praktikanter erbjuds även att gå PeaceWorks normkritiska. utbildningar och, i den mån det är möjligt, delta i en internationell kurs under eller efter avslutad praktikperiod.

Hur praktikantuppdraget relaterar till FN:s globala mål

För det första kommer du som praktikant att arbeta med mål 4, 5 och 10 genom att delta i organiseringen av workshops inom PeaceWorks fokusområden. Workshopsen kommer att hållas både för elever på skolor och för vuxna som jobbar med unga på olika sätt. Under praktiken kommer du att arbeta med Mål 16 genom att tillgängliggöra plattformar för unga att på egna villkor organisera sig rättvisas genom att synliggöra, analysera och motverka olika våldsuttryck. Detta kommer göras dels genom att ge stöd till unga som organiserar sig genom föreningslivet och genom organiseringen av medlemsaktiviteter som t.ex. panelsamtal, bokklubbar och filmvisningar.

Som praktikant på PeaceWorks Sweden, så kommer du direkt att få arbeta med de här globala målen:

Global goal #4Global goal #5Global goal #10Global goal #16Global goal #17
Dela det här: