Utrikesminister Tobias Billström (M) har fått skarp kritik under den gånga veckans debatt – bland annat för att ha benämnt Turkiet som en demokrati. Foto: Reinis Inkēns, Saeimas Administrācija. Källa: Wikimedia commons.

Aktuell debatt

Vecka 44: Debattörer kritiserar regeringen på flera punkter

Utrikesminister Tobias Billströms (M) uttalanden om Turkiet har väckt känslor under den gångna veckans debatt. Den nya regeringens bistånds- och klimatpolitik har också fått debatterats. 

Förra veckans debatt präglades av den nya regeringens hantering av känsliga utrikespolitiska frågor. Utrikesminister Tobias Billström (M) legitimerar Erdoğans diktatur när han benämner Turkiet som en demokrati. Det menar Staffan I. Lindberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och föreståndare för V-Dem institutet, Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet och Mårten Wikforss, kommunikationsrådgivare, i Aftonbladet.

Som ny utrikesminister i en regering beroende av ett högernationalistiskt parti är det helt avgörande att Tobias Billström och regeringen står upp för demokratins grundläggande värden, skriver de.

Vidare har regeringens klimatpolitik kritiserats. Ulf Kristersson (M) jämförs i Aftonbladet med Brasiliens president Jair Bolsonaro av Rebecka Le Moine (MP), riksdagsledamot i EU-nämnden och talesperson för biologisk mångfald. Hon kritiserar den “kunskapsförnekande” regeringens motarbetande av urskogskydd, och fruktar att den inhemska klimatpolitiken skämmer ut Sverige när vi snart tar över ordförandeskapet i EU.

Även det svenska biståndet har debatterats under den gångna veckan. I Expressen uppmanar Anna Tibblin, generalsekreterare för We Effect, regeringen att inte glömma bort eller tumma på biståndets principer när de söker synergier mellan handel och utvecklingsarbete.

– Biståndet är inte ett påtryckningsmedel för att styra andra länders politik, det är inte en valuta att köpslå med, skriver hon.

Sveriges förhållande till Kina har också diskuterats. I en intervju i Svenska Dagbladet varnade Cui Amini, Kinas ambassadör i Sverige, att förbättrade relationer till Taiwan kan få konsekvenser. Detta fick Patrik Oksanen, kolumnist på Svenska Dagbladets ledarsida, att varna för att Kina försöker ta över tolkningsföreträdet i världen. Det internationella nätverk av kinesiska polisstationer som nyligen avslöjades av Safeguard Defenders har också debatterats. I Dagens Nyheter lyfter Gunnar Jonsson, ledarskribent på Dagens Nyheter, oro för påtryckningar mot kinesiska medborgare som lever utanför Kina.

Sveriges relation till Turkiet

Turkiet är inte någon demokrati, Billström

Staffan I. Lindberg, professor i statsvetenskap och föreståndare för V-Dem institutet, Göteborgs universitet, Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi, Stockholms universitet och författare till ”Därför demokrati” (2021), Mårten Wikforss, kommunikationsrådgivare och medförfattare till ”Därför Demokrati” (2021), Aftonbladet. 

Kristersson är fast i Erdoğans rävsax

Jonas Gummesson, journalist och författare, Expressen. 

Pinsamt att ingen pressar Billström om krypandet för Turkiet

Amineh Kakabaveh, före detta oberoende socialistisk riksdagsledamot och ordförande för föreningen Varken hora eller kuvad, Göteborgs-Posten. 

Den nya regeringens klimatpolitik

Kristersson har blivit Sveriges Bolsonaro

Rebecka Le Moine, Riksdagsledamot i EU-nämnden och talesperson för biologisk mångfald (MP), Aftonbladet.   

Norden kunde vara en stormakt för klimatet

Sasja Beslik, internationell finansprofil i hållbarhet, investeringschef på SDG Impact Japan, Simon Holmström, initiativtagare till klimatförslag i Nordiska rådet (Mittengruppen), ledamot av Ålands lagting, Aftonbladet. 

Vi projicerade KLIMATSVEK på riksdagen

Zachari, kanslichef på folkrörelsen Skiftet, Maria Hammer, kampanjare på folkrörelsen Skiftet. 

Sveriges Iranpolitik

Wallström: Dags att uppdatera Iranpolitiken!

Margot Wallström (S), Sveriges utrikesminister 2014–2019, Svenska Dagbladet.

Svensk media blundar för vårt lidande i Iran

Saadat Karimi, fil. dr. i matematik, universitetslärare. Ordförande i föreningen ”Azerbajdzjanska Akademiker i Sverige”  

Relationen till Kina

Den kinesiska draken vässar klorna

Patrik Oksanen, ledarskribent, Svenska Dagbladet. 

Xi Jinpings fängelse känner inga nationella murar

Gunnar Jonsson, ledarskribent, Dagens Nyheter. 

Europa måste hjälpa USA att hålla världens gränser

Gunnar Jonsson, ledarskribent, Dagens Nyheter. 

Sveriges biståndspolitik

Biståndet kan inte bara gynna svenska intressen

Anna Tibblin, generalsekreterare för We Effect, de kooperativa företagens biståndsorganisation, Expressen debatt. 

Ryssland

Ryssland använder världssvält som vapen

DN:s ledarredaktion, Dagens Nyheter.

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: