Debattörer kräver att EU och omvärlden agerar mer enat och kraftfullt till stöd för protesterna i Iran. På bild: Demonstrationer i Stockholm i solidaritet med iranska kvinnors frihetskamp. Foto: Artin Bakhan. Källa: Unsplash.

Aktuell debatt

Vecka 40: “Stödet till kvinnor i Iran får inte stanna vid mummel”

Diskussionen kring omvärldens stöd för protesterna i Iran fortsätter. Flera debattörer menar att Sverige, EU och den fria världen nu måste gå från ord till handling. Även Erdogans utspel efter ett svenskt satirprogram har diskuterats under den gångna veckan.  

För tredje veckan i rad dominerar protesterna i Iran Sveriges debatt- och ledarsidor. 22-åriga Mahsa Jina Amini misshandlades av den iranska moralpolisen för att hon inte bar sin slöja korrekt, och kort därpå avled hon. Detta har skapat en feministisk revolution i landet. Under veckan har det diskuterats hur omvärlden måste gå från ord till handling för att stötta frihetskampen i Iran.  

Ingen är fri förrän alla kvinnor är fria, skriver Evin Incir och Aadeh Rojhan (S) i Expressen. De anser att EU måste införa sanktioner mot alla de i regimen som ligger bakom mordet på Amini. De kräver att Sverige och EU omedelbart måste agera kraftfullt och enat.  

– Stödet till kvinnor i Iran får inte stanna vid mummel – nu krävs sanktioner, skriver Susanna Kierkegaard i Aftonbladet. Kierkegaard hänvisade till Europarlamentarikern Abir Al-Sahlanis agerande när hon klev upp i talarstolen i Europaparlamentet. Al-Sahlani kritiserade EU för att ha varit för mesiga mot regimen i Iran och hon klippte av sig håret i protest mot den iranska regimens förtryck.  

Andra debattörer kritiserar Sveriges passivitet efter att Tyskland tillsammans med en rad andra länder offentliggjort ett gemensamt sanktionsförslag. 

Sveriges ovilja att fördöma den iranska regimen är ett brott mot vår långa tradition som moralisk röst i världspolitiken. Det riskerar att bli en skamfläck i landets historia, skriver Mouna Esmaeilzadeh och Shoka Åhrman i en debattartikel i Dagens Nyheter. De kräver att Sverige, EU och den fria världen måste ställa regimen till svars för sina handlingar.  

Debattörer kritiserar Erdogans utspel efter satirprogram

Tidigare i veckan gjordes ett satirinslag om Turkiets president Erdogan i SVT:s program Svenska Nyheter. Därefter kallades Sveriges ambassadör upp till turkiska utrikesdepartementet, som menade att innehållet var förolämpande och oacceptabelt. I en artikel i DN:s skriver tidningens ledarredaktion om Sveriges yttrandefrihet.  

– Tråkigt för er, är egentligen allt som behöver sägas, skriver de i Dagens Nyheter, och hänvisar till både Erdogan och Kinas president Xi Jinping som Svenska Nyheter också har skämtat om. 

Protesterna i Iran
Avklippt hår var början- nu krävs sanktioner 

Susanna Kierkegaard, Aftonbladet 

Irans förtryckarregim måste bekämpas av EU

Evin Incir (Europaparlementariker för S) och Azadeh Rojhan (riksdagsledamot för S), Expressen 

Sveriges tystnad inför protesterna i Iran är ett svek

Mouna Esmaeilzadeh (läkare och hjärnforskare) och  Shoka Åhrman (ekonom och författare), Dagens Nyheter 

Sverige måste backa Irans modiga kvinnor

Osignerad ledartext, Expressen 

Er akademiska feminism hjälper inte kvinnorna i Iran 

Amineh Kakabaveh (före detta riksdagsledamot politiskt vilde från V), Expressen 

Kvinnorevolutioner har större chans att lyckas 

Isobel Hadley- Kamptz, Dagens Nyheter 

Att göra motstånd i Iran kräver ett enormt mod

Tone Schunnesson, Aftonbladet

Erdogans utspel efter satirprogram

“Svenska nyheter” ska dra ner byxorna på Erdogan

DN ledarredaktion, Dagens Nyheter

Sveriges stöd till Ukraina

Kom till skott Kristersson- Ukraina behöver svenska miljarder

DNs ledarredaktion, Dagens Nyheter  

Vi behöver inte era soldater, men er enighet och solidaritet

Olof Ehrenkrona, Svenska Dagbladet 

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: