Protester har spridit sig över Iran, och även på andra platser i världen, sedan den 22-åriga Mahsa Amini dog efter att ha blivit misshandlad av den så kallade iranska moralpolisen då hon hade burit sin slöja på “fel sätt”. Protesterna har varit ett centralt ämne på svenska debatt- och ledarsidor under den gångna veckan. På bild: Protest i London mot tvånget för kvinnor att bära slöja i Iran. Foto: Gary Knight. Källa: Flickr.

Aktuell debatt

Vecka 38: Debattörer kräver stöd för iranska kvinnors frihetskamp

Protestvågen i Iran, som utbröt efter den 22-åriga Mahsa Aminis död som skedde i samband med att hon greps av den iranska moralpolisen, har präglat den gångna veckans debatt- och ledarsidor. Flera debattörer uppmanar nu regeringar, organisationer och privatpersoner att stödja iranska kvinnors kamp för frihet. Oron för konsekvenserna av nedskärningar i svenskt bistånd har också debatterats.

I veckan har de eskalerande protesterna för kvinnors rättigheter i Iran uppmärksammats världen över, så även i Sverige. I den svenska debatten har dock hyllningarna av iranska kvinnor ackompanjerats av kritik mot bristen av reaktioner från väst. Sussan Saberi, företrädare för Kvinnorättsförbundet, hyllar iranska kvinnors mod i Sydsvenskan och hoppas att den kommande svenska regeringen visar sitt stöd för dem genom att avbryta sina politiska relationer med den iranska regimen.

– Folket och i synnerhet kvinnorna i Iran förtjänar stöd från omvärlden, inte minst från Sverige, skriver hon.

Sussan Saberi uttrycker även besvikelse för omvärldens fortsatta diplomatiska band till landet och fördömer FN:s erkännande av Ebrahim Raisi som Irans president.

Sara Recabarren, journalist och författare, liknar den iranska regimens förtryck mot kvinnor med det dystopiska samhälle som teveserien The Handmaid’s Tale utspelar sig i. Hon vill se ett slut på den iranska regimens brutalitet mot kvinnor och uppmanar alla som kallar sig feminister att visa sitt stöd för de iranska kvinnornas kamp för frihet.

Sänkt bistånd oroar flera debattörer

Förra veckans debatt präglades även av en oro för det svenska biståndets framtid efter riksdagsvalet, då både Moderaterna och Sverigedemokraterna vill sänka biståndet. Ett minskat bistånd hade fått katastrofala konsekvenser för livsmedelsförsörjningen, framförallt i Afrika. Det skriver Anna Tibblin, generalsekreterare på We Effect, Anna-Karin Hatt, vd och koncernchef på Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) och HSB:s förbundsordförande Johan Nyhus i en debattartikel i Aftonbladet. Debattörerna poängterar att nedskärningar i biståndet i längden kan påverka även den svenska samhällsekonomin och Sveriges nationella säkerhet negativt.

I Expressen uttrycker Jens Orback, ordförande på Rädda Barnen, och Cecilia Chatterjee-Martinsen, internationell chef på Rädda Barnen, också sin oro för minskat svenskt bistånd till Afrika. De menar att klimatförändringar och geopolitiska konflikter gör biståndet viktigare nu än någonsin.

I Svenska Dagbladet argumenterar Göran Hydén, professor i utvecklingspolitik, och Inge Gerremo, tidigare lantbruksråd, för ett fokus på jordbruket i biståndet till den afrikanska kontinenten. Detta i ljuset av den rådande livsmedelskris som under det gångna året avsevärt har förvärrats av Rysslands krig i Ukraina.

– I Afrika är jordbruket nyckeln till mer effektiv fattigdomsbekämpning, skriver de.

Protesterna i Iran 

Varför så tyst när kvinnor i Iran bränner sina slöjor?  

Kurdo Baksi, författare och samhällsdebattör, Expressen

“Scenerna med protesterande kvinnor i Iran är underbara.”  

Sussan Saberi, företrädare för Kvinnorättsförbundet, Sydsvenskan

Irans kvinnor behöver stöd – även från oss  

Ali Shafiei, tolk och författare, Aftonbladet 

“Låt Irans kvinnor känna att de har stöd”  

Sara Recabarren, journalist och författare, Svenska Dagbladet

The Observer view on the backlash in Iran following the death of Mahsa Amini 

Observer editorial, The Guardian

Sänkt svenskt bistånd oroar debattörer

“Matkris i Afrika kräver ny syn på biståndet”

Göran Hydén, professor i utvecklingspolitik; Inge Gerremo, tidigare lantbruksråd, Svenska Dagbladet

Sänka biståndet är en farlig väg för Sverige 

Anna Tibblin, generalsekreterare We Effect; Anna-Karin Hatt, vd och koncernchef LRF; Johan Nyhus, förbundsordförande HSB, Aftonbladet

Politiker, tänk på detta innan ni drar in biståndet

Jens Orback, Ordförande Rädda Barnen; Cecilia Chatterjee-Martinsen, Internationell chef Rädda Barnen, Expressen

Sverigedemokraternas syn på demokrati kan försvåra Sveriges arbete i EU

SD verkar inte förstå värdet av demokrati 

Karin Karlsbro, Europaparlamentariker (L), Aftonbladet

SD hotar Sveriges viktiga uppdrag i EU 

Evin Incir, Europaparlamentariker (S), Aftonbladet

Kritik mot Ann Linde (S) efter uttalande om PKK och IS

Oförlåtligt av Ann Linde

Ahmed Karamus, Medordförande Kurdistans nationella kongress, ETC

Nej, jag likställer inte PKK och IS

Ann Linde, Utrikesminister (S), Dagens ETC

EU kan hantera flyktingkriser om politisk vilja finns

“När politisk vilja finns kan EU hantera flyktingkriser”

Bernd Parusel, forskare vid Svenska Institutet för Europapolitiska studier, Dagens Nyheter 

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: