The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

Tobias Billström meddelade i onsdags att han avgår från utrikesministerposten. Beskedet har lämnat många frågor om orsakerna till avgången och vem som ska efterträda honom. På bild: Utrikesminister Tobias Billström. Foto: Josefine Stenersen. Källa: Flickr.

Aktuell debatt

Vecka 36: Utrikesministern avgår, anklagelser mot Sidas generaldirektör och debatt om klimatpolitiken

Budgetbesked om klimatpolitiken har överskuggats av det plötsliga avgångsbeskedet från utrikesminister Tobias Billström som har kommit att dominera debatten på ledarsidorna den gångna veckan. I diskussionerna om regeringens reformagenda för biståndspolitiken har SvD publicerat två texter med kritik mot Sidas resultatrapportering och uppgifter om att tidigare generaldirektör Carin Jämtin ska ha fattat beslut i strid med regeringens instruktioner.  

Veckan inleddes med debatter om regeringens och Sverigedemokraternas besked inför höstbudgeten att de ämnar återinföra reduktionsplikten för fordonsbränslen, men också sänka och under 2025 avskaffa flygskatten.  

– Regeringen gör verkligen allt för att sabotera Sveriges klimatmiljömål, konstaterar Susanne Nyström på Dagens Nyheters ledarsida. 

Nyström påtalar att bland andra Chalmers och KTH i sina remissyttranden påtalat att en sänkt svensk klimatambition kan få ringar på vatten i andra länder.  I debatten om klimatpolitiken står Företagarna upp för regeringen och Sverigedemokraternas politik i ett inlägg i Aftonbladet. De påtalar att klimatinvesteringar i utlandet eller storskalig handel med utsläppsrätter kan vara mer kostnadseffektivt än insatser på hemmaplan och vill se en reformering av EU:s utsläppsmål.  

Utrikesministerns avgång 

– Billström gick som han kom – med en smäll, reflekterar den politiske kommentatorn Tomas Ramberg på Dagens Nyheter. 

Det oväntade avgångsbeskedet som Billström publicerade på X i onsdags kom snabbt att överskugga debatten om höstbudgeten. Frågetecknen är många om vad som kan ha föranlett Billströms avgång och vem som kan väntas ersätta honom. Enligt Ekot ska det ha pågått en långvarig konflikt mellan regeringens samordningskansli och Utrikesdepartement. Särskilt uppmärksammat är en påstådd tvist om vem som skulle bli tillsatt som ny kabinettssekreterare, vilket anses ha varit en betyandedlig orsak till Billströms avgång då hans egna namnförslag till posten inte ska ha godkänts.  

I en intervju för Sveriges Radio avfärdar Billström uppgifterna om att avgången ska ha berott på konflikter med samordningskansliet och tillsättandet av en ny kabinettsekreterare.detta utan snarare ett behov av omstart.  

–  Det är klart att man måste fundera på det som finns kvar av ens tid i arbetslivet och vad man ska göra med den tiden, säger Billström till Sveriges Radio. 

Flera debattörer har under veckan betonat vikten av att snabbt fylla den tomma ministerposten i ett osäkert omvärldsläge. Valet i USA, och USA:s otydliga hållning gentemot Nato och Ukraina är vidare anledningar för att “Det är inte läge att ge en gröngöling en chans på UD”, skrivermenar Linda Jerneck i en ledare på Expressen. 

På tisdag kommer statsministern att presentera den nya regeringen i sin regeringsförklaring. Sedan avgångsbeskedet har spekulationer kring Billströms efterträdare präglat nyhetssidorna. Migrationsminister Maria Malmer Stenergard och biståndsminister Johan Forssell återkommer bland Aftonbladets spaningar. Forsells statssekreterare Diana Janse, säkerhetsrådgivaren Henrik Landerholm och EU-parlamentarikern Tomas Tobé har också uppmärksammats som potentiella kandidater av  Dagens Nyheter. 

Tillståndet i biståndspolitiken 

På Svenska Dagbladets ledarsida redogör Peter Wennblad i en serie texter för tillståndet för biståndspolitiken. I den inledande texten beskriver han reaktionerna på en studie från Expertgruppen för biståndsanalys där Sidas resultatredovisning granskas genom ett nedslag i 12 exempel på jobbskapande åtgärder i årsredovisningarna 2021 och 2022. Här kan man påvisa att vissa av resultaten inte är rättvisande.  

– Jämtin tycks ha agerat som politisk aktivist i sin roll som opolitisk myndighetschef, skriver Peter Wennblad i sin andra text om det svenska biståndet.  

I texten redogör han för händelser som ska ägt rum tiden mellan regeringsförklaring en 2022 där regeringen och Sverigedemokraterna meddelande av sin avsikt att omforma biståndet, och utfärdandet av regleringsbrevet som skulle vägleda biståndsmyndigheten Sidas arbete under 2023. Dåvarande generaldirektör Carin Jämtin, tidigare socialdemokratisk minister, ska ha tecknat nya femåriga avtal med svenska civilsamhällesorganisationer, såväl inför som efter att regeringen gett instruktion till Sida att inte ingå nya långvariga avtal. Detta menar Wennblad ska ha försvårat arbetet med reformagendan.  

Samtidigt uttrycker företrädare för både tankesmedjan Fores och RFSL oro för effekterna av reformagendan på Expressens debattsida. De ställer sig frågande till om myndigheten Sida kan ta över det arbete som idag genomförs av civilsamhället.  

– Den kunskap som partnerorganisationerna förvärvat på plats i länder där hbtqi-förföljelsen är som störst är mycket svår att återskapa från ett myndighetskontor, menar Ulrica Schenström, Tawar Dabaghi och Elias Fjellander.  

 

Regeringens klimatpolitik 

Vi sänker utsläppen – men också skatten 

Elisabeth Svantesson, finansminister (M), Aftonbladet 

Regeringen gör verkligen allt för att sabotera Sveriges klimatmål 

Susanne Nyström, Dagens Nyheter 

Vi uppnår klimatmålen billigare i andra länder 

Jennie Albinsson, Företagarna, Aftonbladet 

 

Tobias Billströms avgång 

Tobias Billströms avgångsbesked på X

Tobias Billström, avgående utrikesminister, X

När börjar Billström kränga vapen åt Wallenberg? 

Andreas Gustavsson, Dagens ETC 

Sätt ingen gröngöling på UD 

Linda Jerneck, Expressen 

Varför avgick Tobias Billström? 

Ledarredaktionen, Svenska Dagbladet 

Utrikesminister sökes. Men moderat eller diplomat? 

Moa Berglöf, Sydsvenskan 

Inget blir bättre av att Tobias Billström avgår 

Anders Lindberg, Aftonbladet 

Billström gick som han kom – med en smäll! 

Tomas Ramberg, Dagens Nyheter 

 

Efterträdare till Billström 

De kan ta över som utrikesminister efter Tobias Billström 

Hanna Jakobsson, Annie Reuterskiöld, Dagens Nyheter 

De kan ta över som ny utrikesminister 

Maggie Strömberg, Erik Nilsson, Svenska Dagbladet 

De kan ta över efter Billström 

Lars Larsson, Maria Davidsson, Niklas Svahn, Aftonbladet 

 

Reformagenda för biståndspolitiken  

Biståndet har blivit statens svarta hål 

Del 1 i SvDs granskning, Peter Wennblad, Svenska Dagbladet 

Så saboterade Sida för den nya regeringen 

Del 2 i SvDs granskning, Peter Wennblad, Svenska Dagbladet 

Omläggning av bistånd hotar hbtqi-rörelsen 

Ulrica Schenström, Tankesmedjan Fores, Tawar Dabaghi, RFSL, Elias Fjellander, RFSL Ungdom, Expressen 

 

 

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: