I mitten av april träffades de socialdemokratiska statsministrarna i Sverige och Finland – Magdalena Andersson och Sanna Marin – för att diskutera ländernas eventuella inträde i Nato. Nu svänger bland annat Aftonbladets ledarredaktion i frågan – och menar att Sverige bör gå med i Nato. Foto: FinnishGovernment. Källa: Flickr.

Aktuell debatt

Vecka 16: Debattörer vänder i Natofrågan

Förra veckans debatt- och ledarsidor kretsade i stor utsträckning kring kravallerna som skedde i flera svenska städer under påskhelgen. De globala frågor som diskuterades handlade fortsatt om ett eventuellt svenskt medlemskap i Nato – och bland annat har Aftonbladets ledarsida ändrat åsikt i frågan.

De koranbränningar som Rasmus Paludan, ledare för det danska högerextrema partiet Stram Kurs, genomförde och planerade att genomföra i flera svenska städer och de efterföljande kravallerna har väckt mycket känslor och reaktioner. Svenska ledar- och debattsidor har därför främst varit fokuserade på nationella angelägenheten så som yttrandefrihet och polisens mandat under den gångna veckan.

De diskussioner som har haft ett globalt fokus har framför allt handlat om Natofrågan. Under veckan har Aftonbladets ledarsida ändrat åsikt om detta, och vill nu att Sverige ska bli medlem i Nato.

– Jag ser inte riktigt hur Sverige och Finland ska kunna garantera vår säkerhet utanför Nato när Ryssland 2022 är berett att helt oprovocerat starta ett fullskaligt anfallskrig mot ett grannland, skriver Anders Lindberg på Aftonbladets ledarsida.

I Svenska Dagbladet riktar Pål Jonson och Hans Wallmark (M) kritik mot regeringens och Socialdemokraternas interna diskussioner om Natomedlemskap. Processen behöver “snabbas på betydligt”, enligt Jonson och Wallmark.

S-kvinnorna i Skåne skriver, tillsammans med företrädare från andra organisationer, i Sydsvenskan om varför Sverige inte borde gå med i Nato. Allians- och kärnvapenfriheten betonas samtidigt som frågan om under vilket befäl Sverige vill vara under ställs.

– Vill Sverige vara under befäl av Donald Trump om han åter skulle bli vald till USA:s president? Vill Sverige skicka soldater till Turkiet om nu landets president Recep Tayyip Erdogan går in i en krigssituation? Båda scenarierna blir effekter av ett svenskt medlemskap i Nato, skriver de. 

Debatten om Nato

M: Skynda på den svenska Natoprocessen
Pål Jonson och Hans Wallmark, Svenska Dagbladet 

Putins krig visar att vi behöver gå med i Nato
Anders Lindberg, Aftonbladet 

”Det finns flera anledningar till att Sverige bör hålla sig utanför Nato.”
Ingalill Bjartén, Madeleine Göransson, Ingegerd Municio, Gudrun Schyman, Jea Jonsson och Anita Ullman, Sydsvenskan 

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: