Aktuell debatt

Vecka 11: Fattigdomen ökar och fossila bränslen måste förbjudas

Under förra veckan har biståndsdebatten blossat upp ännu en gång till följd av ett lagförslag som röstades igenom i Europaparlamentet. Samtidigt ökar den globala fattigdomen och inte minst i Jemen där kriget fortfarande pågår. Det har även diskuteras huruvida ett förbud mot fossilt bränsle skulle kunna ge snabbare effekter i bekämpning av klimatförändringarna.

Biståndsdebatten är återigen igång efter att Europaparlamentet röstade igenom ett förslag från moderata EPP där biståndet används som påtryckningsmedel. Något som Socialdemokraterna Annika Strandhäll, Evin Incir och Anna Sundström från Olof Palmes Internationella center, kritiserade i Omvärlden.

– Biståndet har sedan 1960-talet minskat fattigdom och ökat levnadsstandarden bland de fattigaste länderna och det är något som det ska fortsätt att göra, särskilt nu när den extrema fattigdomen ökar i världen skriver Annika Strandhäll, Evin Incir och Anna Sundström.

Samtidigt som biståndets opponenter får gehör rapporterar FN att 400 00 barn under 5 år riskerar att dö i Jemen av svält och undernäring.

– Bilder på utmärglade barn har kablats ut ända sedan kriget började 2015. Ändå är Jemenkonflikten mest något omvärlden beskådat på avstånd. Fast nu syns en ljusning och det beror på att USA:s president nu heter Joe Biden och inte Donald Trump, skriver Lina Stenberg i Aftonbladet.

Fast det är inte bara fattigdomen som förvärras utan också klimatkrisen som påverkar hela människans existens. Professorn i industriell ekologi på University of California i Santa Barbara Roland Geyer menar i en debattartikel i The Guardian att ett förbud mot fossila bränslen måste införas för att rädda planeten. Geyer menar att tidigare förbud mot bland annat freoner införts i syfte att stoppa ämnets påverkan på ozonskiktet och sedan det förbudet infördes på 2000-talet har ozonskiktet börjat läka. En liknande förändring skulle kunna uppnås om ett förbud mot fossila bränslen infördes. Det är något som Jona Sima, ledarskribent för Aftonbladet håller med om, hon menar att klimatkrisen hamnat i skymundan sedan pandemins start.

 

Ett urval av den senaste veckans ledar- och debattartiklar om Sveriges roll i världen: 

Vaccinpass-apartheid? Nej då, dämpa hysterin
Arvid Åhlund, Expressen

Tio års blodbad är massmördaren al-Assads gåva till Syrien
DN:s ledarredaktion, Dagens Nyheter

Sluta titta bort när Jemens barn svälter
Lina Stenberg, Aftonbladet

Moderaterna trummar ut budskap om att strypa biståndet
Annika Strandhäll (S), biståndspolitisk talesperson och riksdagsledamot, Evin Incir (S), Europaparlamentariker, Anna Sundström, generalsekreterare för Olof Palmes Internationella Center, Omvärlden

Guantánamolägret är en skamfläck på stjärnbaneret
Ledare, Sydsvenskan

 

Klimatkrisen

Inga fler tomma löften – klimatkrisen är här
Fridays for future (Fanny Skarin, Alde Fermskog, Lydia Rysavy, Anton Foley), Aftonbladet

Fossila bränslen måste förbjudas
Jonna Sima, Aftonbladet

 

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här:

Hjälp oss att förbättra Utvecklingsmagasinet

Svara på vår enkät så att vi kan fortsätta driva och utveckla vårt digitala magasin. Det tar bara ett par minuter att svara på enkäten.

Starta enkät