This is an automatically translated page. Due to this, some linguistic errors may occur.

Utrikesminister Ann Linde presenterar regeringens utrikespolitiska deklaration i riksdagen

Aktuell debatt

Säkerhetspolitik i fokus

Sveriges nya utrikesdeklaration som presenterades i onsdags (12/2-20) har kommenterats på flera debatt- och ledarsidor i veckan. Den tydliga säkerhetspolitiska präglingen välkomnas av flera ledarskribenter.

Inför tillkännagivandet av regeringens utrikesdeklaration argumenterade Håkan Svenneling, utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet, att ökad jämlikhet måste vara ett prioriterat mål i svensk utrikespolitik. Med tio år kvar tills Agenda 2030 ska vara uppfylld måste regeringen ta ökade krafttag för att minska ojämlikheten. 

Ledarredaktionen på Dagens Nyheter kommenterar även utrikesdeklarationen genom att konstaterar att det äntligen tycks finnas en bred samsyn i riksdagen kring svensk utrikespolitik. Den gemensamma bilden av en internationell osäkerhet gör att säkerhetspolitik tydligt präglar utrikespolitiken. Även i Expressen uppmuntrar man att säkerhetspolitiken präglar utrikesminister Lindes utrikespolitik. Den nya utrikesdeklarationen beskrivs som “fast och rationell” och som en “tillnyktring i en värld som alltmer präglas av stormakternas geopolitiska kraftmätningar.”

“Det är utmärkt att Ann Linde strävar efter att bedriva en utrikespolitik som grundar sig i Sveriges nationella intressen, snarare än rödblossande idealism.” skriver ledarredaktionen.

Sveriges klimatpolitik har också varit ett tema för diskussion. I Aftonbladet uppmanar företrädare för 11 organisationer regeringen att införa mål för minskade konsumtionsutsläpp. I dagsläget tar Sverige inget ansvar för de konsumtionsutsläpp som sker utanför Sverige, trots att 60 procent av Sveriges konsumtionsutsläpp faktiskt sker i andra länder. Redan för ett år sedan lovade regeringen att frågan skulle beredas – men ännu har inget hänt menar dem.

“När svensken drar ner på utrikesflygande, köper svenska livsmedel med lägre utsläpp än importerade eller köper mer hållbara prylar, så påverkar det inte uppfyllandet av svenska klimatmål. Dagens klimatmål handlar nämligen om att minska utsläpp i svensk produktion och transporter inom landet”, skriver organisationerna.

Ett urval av den senaste veckans ledar- och debattartiklar om Sveriges roll i världen:

Svenskt bistånd

Det behövs ett slutdatum för biståndet
Barbro Hedvall, Dagens Nyheter 

Utrikesdeklarationen

”Jämlikhet måste prioriteras högre i svensk utrikespolitik.”
Håkan Svenneling, Svd. 

Det finns en ny sheriff på UD – tack och lov
Ledarredaktionen, Expressen

Wallström lämnar plats för en nykter samsyn
Ledarredaktionen, Dagens Nyheter

Utrikesdeklarationen
Regeringen.se

Klimat 

Svenskens konsumtion är ohållbar för klimatet
Håkan Wirtén m.fl., Aftonbladet 

”Regeringen behöver se över Klimatklivet”
Karin Brynell, Svd

Dags för mer realism i klimatfrågan
Göran Värmby, Göteborgs Posten 

Sveriges relation med Kina

UR gör Kina ytterligare en tjänst genom att inte erkänna misstaget
Amanda Sokolnicki, Dagens Nyheter 

Israel/Palestina

Skrota Trumps apartheidplan för Israel och Palestina
Anna Wester m.fl., Dagens ETC

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: