Turkiets och EU:s flaggor

EU borde genast avbryta förhandlingarna med Turkiet om ett EU-medlemsskap, skriver några debattörer.

Aktuell debatt

Debattörer kräver att EU sätter press på Turkiet i migrationsfrågan

EU:s konflikt med Turkiet om vem som ska ta emot de många migranterna fortsätter. Flera debattörer tycker att EU måste sätta press på Turkiets president Erdogan för att nå ett nytt migrantavtal. Dessutom har WWF i veckan fått kritik för sitt stöd till certifieringar av bomull.

EU måste genast avbryta förhandlingarna med Turkiet om ett EU-medlemskap, menar kristdemokraterna Ebba Busch Thor och David Lega. “Det måste kosta att bryta mot EU:s grundläggande värden”, skriver de i Svenska Dagbladet och menar att Erdogan använder desperata människor som spelbrickor i ett cyniskt maktspel.

Sydsvenskans huvudledare argumenterar för att EU inte endast ska luta sig mot den aktionsplan EU-kommissionen lanserar. Unionen måste enas, välja väg i flyktingmottagandet och komma överens med Turkiet. Flyktingavtalet mellan EU och Turkiet, snarare än förändringar i svensk flyktinglagstiftning, har varit den främsta faktorn till att migrationsmönstren ser annorlunda ut nu jämfört med 2015, skriver tidningen.

Centerpartiets EU-parlamentariker Abir Al-Sahlani håller med om att Erdogans beslut att öppna gränsen mot Grekland är ett förkastligt politiskt spel med människoliv. Även hon kritiserar EU för bristfälligt ansvarstagande och påpekar avsaknaden av ett förnyat migrantavtal, samt hur Grekland länge fått agera rollen som “Europas sköld”. En gemensam migrationspolitik behövs, “så kan Europa fortsätta vara en plats där människor finner fred och frihet”, skriver Al-Sahlani i Aftonbladet.

Ett annat ämne som debatterats under veckan som gått är det negativa inflytande miljöcertifieringar – såsom den för bomull, BCI (Better Cotton Initiative) – har på konsumentbeteenden. Docenten Cecilia Solér kritiserar bland annat Världsnaturfonden WWF för att bidra till oansvarigt beteende genom att hänvisa till Sustainable Cottons Ranking 2020, som använder sig av BCI-certifieringen.

Cecilia Solér menar att certifieringen har en problematisk definition av hållbarhet som tillåter kemiska bekämpningsmedel, konstbevattning och genmodifierat utsäde. “Sedan 2010 har produktionen av ekologisk bomull halverats […]. Med stor sannolikhet beroende på att efterfrågan på den ekologiskt odlade bomullen minskat då billigare ’hållbar’ bomull finns att tillgå inom ramen för BCI”, skriver Cecilia Solér i Svenska Dagbladet.

Daniel Robertson på WWF svarar i en replik att “ingen bomull kan klassas som ’fullt hållbar’”. Han håller med om att andelen konventionellt odlad bomull på marknaden är för stor. Men omställningen är kostsam, menar han och presenterar syftet med BCI: “Den handlar om att lyfta problematiken med bomullsproduktion och uppmanar både företag och konsumenter att driva på efterfrågan av mer hållbar bomull”, skriver Daniel Robertson på WWF.


Ett urval av den senaste veckans ledar- och debattartiklar om Sveriges roll i världen:

Migrationspolitik

KD: Erdogan visar upp sitt människoförakt
Ebba Busch Thor och David Lega, Svenska Dagbladet

Flyktingströmmen avgörs inte främst av svensk politik
Ledarredaktionen, Sydsvenskan

EU, ta kontroll över migrationspolitiken
Abir Al-Sahlani, Aftonbladet

Jimmie Åkesson är inte Sverige
Jenny Wennberg, Aftonbladet

Flyktingkatastrofen i Grekland kräver att Sverige tar hand om barnen
Jacob Flärdh OCH Sara Damber, Göteborgsposten

Bomullscertifiering

WWF: Samarbete krävs för mer hållbar bomull
Daniel Robertson, Svenska Dagbladet

Ikea, H&M och WWF vilseleder om bomull
Cecilia Solér, Svenska Dagbladet

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: