Kulturen lyser med sin frånvaro i Agenda 2030 och de globala målen. Flera aktörer inom kultursektorn har därför startat kampanjen #culture2030goal, för att inkludera ett artonde kulturfokuserat mål i Agenda 2030. ”Kulturen har förmågan att ändra vårt tankesätt”, säger Natalie Giorgadze på Culture Action Europe. Foto: Natalie Giorgadze/UN Women. Källa: Flickr.
Av: Nora Nattorp
Samtliga FN-medlemmar skrev på agendan 2015 och fastställde därigenom att arbetet för en hållbar utveckling kräver insatser i flera sektorer. Men en sektor tycks saknas: kulturen.
23 maj, 2023, Intervju
Sedan den arkeologiska platsen Petra i Jordanien klassades som ett av UNESCO:s världsarv 1985 har beduiner fått lämna platsen och flytta till Uum Sayhoun – en liten by där många hus saknar el och vatten. Majoriteten av beduinerna livnär sig dock på turismen kring Petra. Foto: Johannes Lindh.
Av: Johannes Lindh
ihopa. Petra har klassats som ett av UNESCO:s världsarv, men hur behandlas ursprungsbefolkningen när deras hem blir en turistattraktion?
17 maj, 2023, FUF-korrespondenterna, Reportage
Félix Díaz, ordförande för Det rådgivande och deltagande rådet för urfolken i Argentina (CCPPIRA) och ledare för urfolket Qom, har under två års tid tältat utanför presidentpalatset i Buenos Aires, Argentina. Han vill att urfolkens rätt till mark och dialog med staten ska respekteras, men enligt Félix Díaz svarar inte politikerna på försök till samtal. Foto: Vilma Ellemark.
Av: Vilma Ellemark
Urfolket Qom har i över två års tid tältat utanför det argentinska presidentpalatset i huvudstaden Buenos Aires. Detta i protest mot att politikerna inte inleder dialog med gruppen om deras markrättigheter.
– Politikerna har inte svarat på ett enda av våra formella brev eller begäran om dialog, berättar protestledaren Félix Díaz.
12 maj, 2023, FUF-korrespondenterna, Intervju
Under våren presenterade Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak och EU:s kommissionsordförande Ursula von der Leyen det nya ‘Windsor-ramverket’, som ersätter det tidigare Nordirlandsprotokollet. Foto: UK Prime Minister. Källa: Flickr.
Av: Amanda Rossling
Storbritannien och EU är överens om ett ramverk för Nordirland och Irland, efter långa diskussioner om det så kallade Nordirlandsprotokollet – som undertecknades när Storbritannien utträdde EU. Ramverket ska förenkla handeln i Storbritannien och vara ett sätt att undvika spänningar mellan Nordirland och Irland.
12 maj, 2023, Utvecklingsmagasinet förklarar
Under våren har miljontals människor i Frankrike protesterat mot Macrons presidentreform – trots att den nya pensionsåldern i landet, 64 år, fortfarande är lägre än det globala genomsnittet. På bild: Poliser förbereder sig inför att demonstrationståget ska komma i Bordeaux. Foto: Vendela Hammarbäck.
Av: Vendela Permats Hammarbäck
Sedan januari i år har den franska befolkningen protesterat mot en politisk reform som höjer pensionsåldern i landet från 62 till 64 år, trots att pensionsåldern globalt sett i genomsnitt är 65 år. Däremot var det inte själva höjningen av pensionsåldern som väckte mest ilska hos den franska befolkningen, utan sättet som lagförslaget gick igenom – genom att Frankrikes regering kringgick den franska Assemblée Nationale för att få igenom förslaget.
10 maj, 2023, Reportage
Biståndsminister Johan Forsell (M) och statssekreterare Diana Janse bjöd in civilsamhället för att få inspel till reformagendan för biståndet – som ska utformas under året. Under mötet lyfte flera organisationer att det är otydligt vad regeringen faktiskt menar med ett effektivt bistånd. Foto: FUF.
Av: Alice Mutambala
Under fredagen mötte flera civilsamhällesorganisationer biståndsminister Johan Forssell (M) och statssekreterare Diana Janse för att diskutera reformagendan för biståndet – som ska utformas under 2023. Kopplingen mellan handel och bistånd samt vad ett effektivt och transparent bistånd faktiskt innebär var några av diskussionspunkterna.
5 maj, 2023, Nyhet
De senaste åren har hbtqi-personer i Uganda och deras supportrar börjat få mer utrymme. De har känt sig trygga nog att bland annat arrangera små prideparader och organisera självhjälpsgrupper, men det utrymmet riskerar nu att försvinna. Ett nytt lagförslag med hårdare lagar emot hbtq-rättigheter har antagits i parlamentet och ser ut att godkännas av president Yoweri Museveni. Foto: Alisdare Hickson. Källa: Flickr.
Av: Ellinor Berglund
I slutet av mars antog Ugandas parlament ett lagförslag med hårdare straff för hbtqi-personer. Efter att utrymmet för hbtqi-personer ökat under de senaste åren har läget hastigt förvärrats och aktivister är oroliga för hur framtiden ser ut om presidenten väljer att godkänna lagförslaget.
– Jag kände att mina ansträngningar och andra HBTQI-personer och människorättsförsvarares insatser gick upp i lågor, säger Maltose, programansvarig vid LGTBQI Voices Uganda till Utvecklingsmagasinet.
5 maj, 2023, Reportage
Snart ska Australien rösta om utökat politiskt inflytande för landets urfolk. Men enligt opinionsmätningar är en knapp majoritet för grundlagsändringen. På bild: Australiens tre flaggor – landets nationalflagga (till vänster), aboriginernas flagga (i mitten) och Torressundöbornas flagga (till höger). Foto: Foto: Leonard J Matthews. Källa: Flickr.
Av: Signe Andersson
i Australien är den mest missgynnade gruppen i . En folkomröstning ska hållas senare i år då befolkningen ska rösta för eller emot att säkra aboriginernas och Torressundöbornas politiska inflytande i parlamentet.
25 april, 2023, FUF-korrespondenterna, Utvecklingsmagasinet förklarar
Trots den vackra naturen i Armenien är landet ännu ingen självklar destination för friluftsturism. Foto: Tom Allen, Transcaucasian Trail Armenia.
Av: Sara Lannebo
I det bergiga Armenien ska en ny vandringsled främja turism, miljövård och ungt ledarskap. Projektet, som går vid namnet Transcaucasian Trail (TCT), har som vision att binda ihop de tre sydkaukasiska länderna Armenien, Georgien och Azerbajdzjan. Utvecklingsmagasinet har intervjuat Ashot Davtyan, projektledare för TCT, om de utmaningar och möjligheter som projektet står inför.
25 april, 2023, FUF-korrespondenterna, Intervju
Flyktinglägren i Bangladesh utgör tillfälliga hem med undermålig säkerhet för nästan en miljon rohingyer som har flytt från Myanmar. Foto: Fahmin Ahmed. Källa: Flickr.
Av: Nora Nattorp
Nästan en miljon rohingyer har flytt från sitt hemland Myanmar till regionen Cox's Bazar i Bangladesh på grund av förföljelse och konflikt med den militära regeringen. För människorna i lägret är resurserna knappa och säkerheten undermålig. Och trots insatser för att hjälpa rohingyer, både i hemlandet och internationellt, är läget fortfarande oförutsägbart.
21 april, 2023, Reportage